Blog, Info util

Paharele pentru vin

Paharul perfect pentru vin

Pentru a vă putea inspira oaspeții nu numai cu mâncărurile dvs., ci și cu vinurile dvs., un lucru este important mai presus de toate: paharul de vin potrivit! Pentru că și cel mai bun vin are un gust bun doar atunci când este servit în paharul de vin potrivit. În funcție de vin, paharul ajută la scoaterea cu îndemânare a diferitelor arome.

Cum se construieste un pahar de vin?

În mod normal, un pahar de vin este format din trei părți: Pocal, tulpină și picior. Nu contează dacă este un pahar de vin roșu, un pahar de vin alb sau un pahar de vin roze. Vinul spumant și paharele de șampanie sunt, de asemenea, construite în conformitate cu această schemă.

Care este diferența dintre paharele de vin alb și paharele de vin roșu?

  • Pahare de vin alb: Vinul alb se bea răcit. De aceea, paharele de vin alb au un pocal mic și îngust. Deci vinul nu se încălzește atât de repede
  • Pahare de vin roșu: Paharele de vin roșu sunt mai bulboase decât paharele de vin alb și au o deschidere mai mare. Motivul pentru această formă: Vinul roșu trebuie să fie bine aerat. În acest fel, diferitele trăsături de caracter ale vinului sunt arătate în avantajul lor, iar aromele se pot dezvolta în mod corespunzător.

Ce pahar de vin cu ce vin?

  • Vin alb: De regulă, vinurile albe nu trebuie să fie aerate. Prin urmare, paharele de vin alb sunt mai înguste decât paharele de vin roșu și au o deschidere mai mică. Cu toate acestea, există și diferite dimensiuni de pahare de vin alb. Vinurile albe fructate și ușoare au cel mai bun gust în pahare de vin alb mai mici. Vinurile albe corpolente sunt băute din pahare de vin alb puțin mai mari.
  • Vin roșu: Vinurile roșii ușoare și fructate cu puțin tanin sunt servite în pahare de vin roșu puțin mai mici. Pentru vinurile roșii puternice, sunt potrivite pahare de vin roșu cu un volum mare.

Cât de pline sunt paharele de vin turnate?

Paharele de vin sunt turnate aproximativ o treime pline – paharele de vin roșu foarte bulboase, cum ar fi paharele de Burgundia, sunt chiar umplute doar un sfert plin. Motivul pentru aceasta este că vinul nu se încălzește la fel de repede și își poate dezvolta perfect aroma. În plus, paharele de vin devin rapid prea grele dacă sunt turnate prea pline. Excepția aici sunt paharele de șampanie. Acestea sunt turnate la aproximativ o lățime de deget sub jantă.

De ce un pahar de vin are o tulpină?

În special în cazul vinului alb și al vinului spumant, temperatura potrivită este importantă pentru ca vinul să-și poată dezvolta aroma completă. Dacă paharul este ținut de pocal, vinul se încălzește mai repede. Tulpina păstrează vinul la o temperatură bună pentru mai mult timp. Un alt avantaj este că, dacă paharele de vin sunt ținute de tulpină, există un sunet plin atunci când sunt prăjite.

Unde stă paharul de vin pe masă?

Există două moduri de a seta paharele de vin în mod corespunzător: fie unul lângă altul, fie într-o formă triunghiulară. În ambele opțiuni, paharul de vin alb este deasupra cuțitului pentru felul principal. Dacă paharele sunt așezate unul lângă altul, paharul de vin roșu se află la un unghi de 45 ° deasupra paharului de vin alb, iar paharul de apă este pe aceeași linie sub el. Cu triunghiul, paharul de vin roșu este la un unghi de 90 ° deasupra paharului de vin alb, iar paharul de apă este la un unghi de 90 ° mai jos

Diferențele dintre paharele de vin

Alegerea vinului potrivit pentru a merge cu o masă este o artă. Dar nu numai vinul trebuie să se potrivească, paharul de vin joacă, de asemenea, un rol decisiv în experiența gustului și mirosului.

Alegeți paharul de vin care să se potrivească cu vinul

Alegerea vinului potrivit este o artă. Dar nu numai vinul trebuie să se potrivească, ci și paharul de vin joacă un rol decisiv pentru experiența gustului și mirosului. Gama de pahare de vin diferite este mare: forma, volumul, înălțimea, diametrul, grosimea și materialul. Este dificil să alegeți paharul potrivit pentru vinul potrivit. Forma paharului trebuie să se potrivească optim cu caracteristicile vinului pentru a accentua diferitele nuanțe și arome gustative.

Paharul de vin

Paharul clasic de vin este format din trei părți: Pocal, tulpină și picior. Aceste trei componente ar trebui să fie un sistem coordonat care să mențină sticla într-un echilibru perfect. Cu cantitatea potrivită de umplere, se află plăcut stabil în mână. Piciorul permite sticlei să stea în siguranță și nu trebuie să fie mai mare decât diametrul cupei. Paharul este ținut pe tulpină fără a crește temperatura vinului prin căldura mâinii, deoarece aromele sunt puternic dependente de temperatura.

Forma corectă a paharului

Cele mai mari și mai importante diferențe pot fi văzute în goblete. Acesta determină tipul de pahar de vin. În funcție de forma, volumul și dimensiunea deschiderii, sunt evidențiate și alte caracteristici ale vinului. În funcție de forma sa, vinul atrage diferite papile gustative și este mai mult influențat de dulceață, topirea fructelor sau aciditate. În formă de pahare de vin, se face o distincție aproximativă între paharele de vin roșu, paharele de vin alb și șampanie sau spumante.

Pahar de vin roșu

Paharele de vin roșu sunt bulboase și au o deschidere mare. Pocalul voluminos mărește suprafața vinului și, astfel, îl aerisește mai bine, ceea ce, la rândul său, permite aromei sale să se desfășoare ideal. Cu cât aromele sunt mai puternice, mai pline și mai complexe, cu atât diametrul paharului ar trebui să fie mai mare.

Pahare mici de vin roșu pentru vinuri roșii ușoare, fructate, sărace în tanin:

  • Trollinger
  • Cabernet Franc
  • Dolcetto Monferrato
  • Portugieser
  • Valpolicella

Pahare mari de vin roșu pentru vinuri roșii puternice:

  • Corvina Veronese
  • Cabernet Sauvignon
  • Malbec
  • Bordeaux
  • Roșu Burgundia

Pahar de vin alb

Deoarece vinurile albe rareori trebuie să fie aerate, pocalul este mai puțin bulbos și relativ mic. Acest lucru face ca tulpina unui pahar de vin alb să fie cu atât mai importantă, deoarece vinurile albe se beau răcite. Pocalul mai mic reduce cantitatea de umplere. Astfel, vinul rămâne mai scurt în pahar și este bine răcit până la ultima înghițitură. Din nou, cu cât vinul este mai puternic și mai aromat, cu atât diametrul paharului este mai mare.

Pahare mici de vin alb pentru vinuri albe ușoare, proaspete, fructate:

  • Riesling
  • Pinot Blanc
  • Silvaner
  • Veltliner verde
  • Custoza

Pahare mari de vin alb pentru vinuri albe puternice, corpolente, cu maturare în lemn:

  • Chardonnay
  • Pinot Gris
  • Muscatel
  • Traminer
  • Visiniu alb

Paharul de vin spumant

Forma potrivită a paharului este, de asemenea, foarte importantă pentru vinul spumant. Ochelarii plați sunt adesea folosiți din motive optice, dar datorită suprafeței lichide mari permit acidului carbonic să scape prea repede. Paharele înguste de vin spumant sau paharele de șampanie sunt mai potrivite. Pentru a crea un perlaj frumos, paharele de vin spumant și șampanie sunt prevăzute în mod special cu un mic defect, punctul de mousse, în timpul producției. Acest punct turnat sau punctul de sol este situat în interiorul sticlei, în afara axei centrale, și determină bulele de acid carbonic să se așeze acolo și să se ridice ca o linie fină.

La ce altceva trebuie să se acorde atenție într-un pahar de vin?

De ce este atât de important să folosiți diferite forme de sticlă? Un vin alb nu are un gust bun și dintr-un pahar de vin roșu? La această întrebare se poate răspunde clar cu “nu”. Există chiar diferențe mari pentru cunoscătorii de vin. Pentru a exprima diferitele nuanțe gustative și structuri aromatice ale vinului, paharul trebuie să se potrivească optim cu vinul. În plus față de formă, alte elemente ale sticlei joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea completa  a plăceri vinului.

Marginea sticlei

Un pahar de vin bun are nevoie, de asemenea, de o margine bună a paharului. Acordați atenție unei margini fine a gurii pentru o senzație plăcută la buză. O jantă optimă – ar trebui să fie subțire și perfect lustruită – permite vinului să umezească limba rapid și uniform. O margine prea groasă sau o margine rotunjită laminată împiedică acest lucru. Janta ideală vă ajută, de asemenea, să vă bucurați de vin în înghițituri mici.

Serviți vinul în mod corespunzător ?

Odată ce ați ales vinul potrivit pentru felul de mâncare și ați găsit paharul potrivit pentru vin, ar trebui să acordați atenție și unor detalii importante atunci când serviți vinul pentru a nu reduce plăcerea.

Paharul potrivit la locul potrivit

Nu numai alegerea sticlei este crucială, locul paharului este, de asemenea, relevant în gastronomia elegantă. Există două variante comune pentru aranjarea corectă a ochelarilor: Alăturate sau în formă triunghiulară.

Dacă paharele sunt aranjate unul lângă altul, paharul de vin alb este așezat exact deasupra cuțitului pentru felul principal. La un unghi de 45° față de aceasta, celelalte pahare sunt plasate pe o linie: paharul de vin roșu în stânga deasupra și paharul de apă în dreapta dedesubt.

În formă triunghiulară, paharul de vin alb este, de asemenea, plasat chiar deasupra cuțitului felului principal, dar celelalte pahare sunt poziționate la un unghi de 90 ° față de paharul de vin alb: paharul de vin roșu deasupra în dreapta și paharul de apă dedesubt în dreapta.

Lăsați vinul roșu să respire !

Vinul roșu trebuie să poată respira. Dați vinului aerul de care are nevoie pentru a respira înainte de turnare. Își dezvoltă gustul complet într-un decantor. La servire, paharele de vin roșu trebuie să fie întotdeauna umplute doar pe jumătate. Pentru cantități mai mari de vin, este recomandabil să serviți vinul rămas într-o cană sau carafă. Acest lucru permite buchetului vinului să se desfășoare corect. În plus, vinul poate fi ușor rotit vertical în pahar și se creează impresia olfactivă pe suprafata paharului.

Temperatura potrivită

De asemenea, temperatura sticlei este foarte importantă pentru un gust optim. Serviți întotdeauna paharele la temperatura potrivită pentru a se potrivi cu vinul. Vinul alb și paharele de vin alb trebuie să fie între 8°C și 10°C, paharele de vin roșu între 15°C și 17°C.

Temperatura potrivită

De asemenea, temCare sticlă este potrivită pentru tine?

Ca hotelier sau restaurant, nu trebuie să aveți fiecare formă și dimensiune a paharului de vin în dulap. O anumită cantitate de echipament de bază acoperă bine majoritatea vinurilor. Fiecare afacere este perfect echipată cu o selecție de pahare mari și mici de vin roșu și alb, precum și pahare de vin spumant și șampanie. Pahare speciale de vin care sunt potrivite pentru anumite soiuri de struguri sunt necesare pentru degustări speciale de vinuri, într-un bar de vinuri sau restaurant star – sau dacă afacerea dvs. se află într-o regiune viticolă.

Sfatul nostru

Alegeți pahare de vin clare, incolore pentru a spori culoarea vinului. Dacă alegeți pahare tăiate cu cristal, păstrați-le discrete, astfel încât să nu interfereze cu culoarea vinului.

Leida, azi,maine,impreuna !